Rada Nadzorcza Spółki Grupa LOTOS S.A. z siedzibą w Gdańsku ogłasza wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko Prezesa Zarządu oraz stanowisko Wiceprezesa Zarządu ds. Produkcji w Zarządzie Spółki Grupa LOTOS S.A. IX wspólnej kadencji.

I. Kandydat na stanowisko Prezesa Zarządu powinien spełniać łącznie następujące warunki formalne:

1. posiadać tytuł zawodowy magistra lub tytuł równorzędny, lub uznany w Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie odrębnych przepisów, tytuł równorzędny uzyskany za granicą,
  2. posiadać co najmniej 10-letni okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek
  3. posiadać co najmniej 3-letnie doświadczenie w pełnieniu funkcji  członka zarządu w spółkach kapitałowych z sektora ropy i gazu,
  4. posiadać co najmniej 3-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w przedsiębiorstwach zatrudniających średniorocznie powyżej 1000 osób,
  5. spełniać inne wymogi określone w przepisach prawa, a w szczególności nie naruszać ograniczeń lub zakazów zajmowania stanowiska członka organu zarządzającego w spółkach handlowych,
  6. Posiadać pełną zdolności do czynności prawnych,
  7. Brak wszczętych i toczących się postępowań karnych lub karno-skarbowych,
  8. Złożenie właściwemu Ministrowi oświadczenia lustracyjnego lub złożenie informacji o uprzednim złożeniu oświadczenia lustracyjnego (dotyczy kandydatów urodzonych przed dniem 1 sierpnia 1972 roku), zgodnie z ustawą z dnia 18 października 2006 roku o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (Dz.U. z 2007, Nr 63, poz. 425, z późn. zm.).

Dodatkowymi atutami będą:

• Wykształcenie wyższe: prawnicze lub ekonomiczne lub techniczne lub
    z obszaru zarządzania,
  • Biegła znajomość języka angielskiego; część rozmowy kwalifikacyjnej zostanie przeprowadzona w języku angielskim.

II. Kandydat na stanowisko Wiceprezesa Zarządu ds. Produkcji powinien spełniać łącznie następujące warunki formalne:

2. posiadać co najmniej 8-letni okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek,
  3. posiadać co najmniej 3-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w przedsiębiorstwach z sektora ropy i gazu,
  4. spełniać inne wymogi określone w przepisach prawa, a w szczególności nie naruszać ograniczeń lub zakazów zajmowania stanowiska członka organu zarządzającego w spółkach handlowych,
  5. Posiadać pełną zdolności do czynności prawnych,
  6. Brak wszczętych i toczących się postępowań karnych lub karno-skarbowych,
  7. Złożenie właściwemu Ministrowi oświadczenia lustracyjnego lub złożenie informacji o uprzednim złożeniu oświadczenia lustracyjnego (dotyczy kandydatów urodzonych przed dniem 1 sierpnia 1972 roku), zgodnie z ustawą z dnia 18 października 2006 roku o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (Dz.U. z 2007, Nr 63, poz. 425, z późn. zm.).

Dodatkowymi atutami będą:

• Wykształcenie wyższe: techniczne lub z obszaru zarządzania produkcją,

III. Zgłoszenia kandydatów powinny zawierać:

1. List motywacyjny, zawierający własnoręcznie podpisane oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.

2. Życiorys zawodowy (z podaniem adresu korespondencyjnego, e-mailowego, numeru telefonu komórkowego) zawierający opis dotychczasowych doświadczeń i osiągnięć kandydata w pracy zawodowej.

3. Aktualne zaświadczenie o niekaralności (w przypadku zaświadczenia wydanego za pośrednictwem systemu e-KRK wersję elektroniczną na płycie CD lub DVD).

4. Kopie następujących dokumentów:
    a)    dowodu tożsamości;
    b)    dyplomu ukończenia wyższej uczelni;
    c)    świadectw pracy lub zaświadczenie o zatrudnieniu, zaświadczeń o prowadzeniu działalności gospodarczej lub odpisów z KRS bądź innych dokumentów potwierdzających staż pracy;

5. Oświadczenie kandydata o:
    a)    stażu pracy przy czym przez staż pracy należy rozumieć okresy zatrudnienia bez względu na jego podstawę w szczególności zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, powołania, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, umów cywilnoprawnych oraz okresy prowadzenia działalności gospodarczej indywidualnej bądź w formie spółki cywilnej, spółek osobowych oraz okresy pełnienia funkcji w organach zarządczych osób prawnych krajowych lub zagranicznych prowadzących działalność gospodarczą;
    b)    doświadczeniu na stanowiskach kierowniczych;
    c)    doświadczeniu w pełnieniu funkcji  członka zarządu w spółkach kapitałowych z sektora ropy i gazu (w przypadku ubiegania się o stanowisko Prezesa Zarządu);
    d)    korzystaniu z pełni praw publicznych oraz pełnej zdolności do czynności prawnych;
    e)    niepodleganiu określonym w przepisach prawa ograniczeniom i zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych;
    f)     braku wszczętych i toczących się postępowań karnych lub karno-skarbowych przeciw kandydatowi;
    g)    braku przeciwwskazań zdrowotnych do zajmowania stanowiska, o które kandydat się ubiega;
    h)    złożeniu właściwemu Ministrowi oświadczenia lustracyjnego lub oświadczenia o uprzednim złożeniu oświadczenia lustracyjnego (dotyczy kandydatów urodzonych przed dniem 1 sierpnia 1972 roku),
    złożone na formularzu stanowiącym załącznik do niniejszego ogłoszenia.

6. Inne dokumenty potwierdzające dodatkowe kwalifikacje i umiejętności kandydata.

1. Poświadczenie bezpieczeństwa upoważniające do dostępu do informacji oznaczonych klauzulą „poufne” lub zobowiązanie do poddania się procedurze sprawdzającej w tym zakresie.

Dokumenty potwierdzające kwalifikacje kandydata przekazane wraz ze zgłoszeniem dołącza się w oryginałach lub odpisach. Dokumenty mogą być poświadczone przez kandydata. W takim przypadku w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej kandydat jest zobowiązany do przedstawienia Radzie Nadzorczej oryginałów lub urzędowych odpisów poświadczonych przez siebie dokumentów, pod rygorem wykluczenia z dalszego postępowania kwalifikacyjnego. W toku postępowania kwalifikacyjnego kandydat może przedstawić Radzie Nadzorczej dodatkowe dokumenty.

Informacje o Grupie LOTOS S.A. dostępne są na stronie internetowej pod adresem: www.lotos.pl

Pisemne zgłoszenia wraz z wymaganymi dokumentami powinny zostać doręczone na adres: siedziby Spółki: Grupa LOTOS S.A., Biuro Zarządu, ul. Elbląska 135, 80-718 Gdańsk w zaklejonych kopertach z dopiskiem „Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko … (wpisać nazwę stanowiska, którego postępowanie dotyczy) w Grupie LOTOS S.A.”. Zgłoszenia nie spełniające tego wymogu mogą nie podlegać rozpatrzeniu.

Termin przyjmowania zgłoszeń upływa w dniu 5 stycznia 2017 roku o godz. 15.00 (decyduje data i godzina doręczenia zgłoszenia do siedziby Spółki w Gdańsku, przy ul. Elbląskiej 135).

Zgłoszenia kandydatów złożone lub doręczone po terminie oraz zgłoszenia nie spełniające wymogów określonych w niniejszym ogłoszeniu, nie będą podlegać rozpatrzeniu, a kandydaci nie wezmą udziału w postępowaniu kwalifikacyjnym.

Dopuszcza się kandydowanie w jednym zgłoszeniu na więcej niż jedno stanowisko.
Otwarcie zgłoszeń nastąpi w dniu 9 stycznia 2017 roku.

Kandydaci spełniający wymogi formalne zostaną zaproszeni na rozmowy kwalifikacyjne, które odbywać się będą od dnia 11 stycznia 2017 r. w Biurze Spółki w Warszawie, przy Placu Bankowym 1. O terminie przeprowadzenia rozmowy kandydaci spełniający wymogi formalne zostaną powiadomieni telefonicznie lub na adres poczty elektronicznej wskazany w zgłoszeniu kandydata. Niestawienie się kandydata we wskazanym terminie i miejscu na rozmowę kwalifikacyjną oznacza rezygnację z udziału w postępowaniu.

Przedmiotem rozmów kwalifikacyjnych będą następujące zagadnienia:

1. wiedza o zakresie działalności Spółki oraz o sektorze, w którym działa Spółka,
  2. znajomość zagadnień związanych z zarządzaniem i kierowaniem zespołami pracowników,
  3. znajomość zasad funkcjonowania spółek handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek z udziałem Skarbu Państwa oraz funkcjonowania grup kapitałowych, zasad wynagradzania w spółkach z udziałem Skarbu Państwa, ograniczeń prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne oraz znajomość zasad nadzoru właścicielskiego,
  4. doświadczenie niezbędne do wykonywania funkcji członka zarządu w Spółce,
  5. kierunki strategii rozwoju grupy kapitałowej Spółki zaprezentowane przez kandydata.

Dodatkowo przedmiotem rozmowy z kandydatami na stanowisko:

• Prezesa Zarządu będzie w szczególności ocena wiedzy w zakresie: analizy rynku i konkurencji, zasad i przepisów prawa pracy, planowania zadań i zasobów oraz audytu i kontroli finansowej przedsiębiorstwa,
  • Wiceprezesa Zarządu ds. Produkcji będzie w szczególności ocena wiedzy w zakresie organizowania procesów wytwórczych oraz zarządzania jakością,

Rada Nadzorcza Spółki pisemnie lub elektronicznie powiadomi kandydatów o wynikach postępowania kwalifikacyjnego. Kandydaci którzy zostaną wybrani w postępowaniu kwalifikacyjnym zobowiązani będą między innymi do złożenia oświadczenia majątkowego zgodnie z postanowieniami Ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne t.j. Dz.U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584 z późn. zm.

Kandydatowi, który nie został powołany na Członka Zarządu, wszystkie złożone dokumenty zostaną zwrócone do rąk własnych za pokwitowaniem lub przesyłką rejestrowaną.

Rada Nadzorcza Spółki Grupa LOTOS S.A. zastrzega sobie prawo do zakończenia postępowania konkursowego w odniesieniu do każdego z wymienionych stanowisk bez jego rozstrzygnięcia i bez podania przyczyny.

pdf Oświadczenie kandydata na członka zarządu